Forum


Notice to all users

We are migrating towards a new forum system located at community.teamspeak.com, as such this forum will become read-only on January 29, 2020

Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    Join Date
    December 2009
    Posts
    237

    ToDo List [On todo] - CPU spike/freeze when Mic activated after serverswitching

    Hi, there seems to be a bug that causes extreme CPU usage spikes when switching between servers rapidly in the client.
    This happens regularly with "Activate microphone automatically when switching servers" enabled in the options.
    Although i have also been able to reproduce the CPU load by switching manually between two virtualservers.

    I have been able to have 2 friends reproduce the error :

    Error was a CPU usage spike to 100% for several seconds resulting in a complete freeze for the time of the spike.

    OS was Win7 x64 in all 3 cases with the latest client(beta22) and server(beta25).

    My Hardware :
    CPU : Core 2 Quad 6600 2.4Ghz
    Ram : 8 Gb DDR2 - 800Mhz
    Sound : USB - Headset (can also reproduced with onboardsound/soundcard)


    My Log:
    Code:
    2010-07-08 14:49:52.729563		Info	Logging started, clientlib version: 3.0.0-beta22 [Build: 11315]	
    2010-07-08 14:49:53.137587	ClientUI	Info	TeamSpeak 3 client version: 3.0.0-beta22 [Build: 11315]	
    2010-07-08 14:49:53.138587	ClientUI	Info	Qt version: 4.6.2	
    2010-07-08 14:49:53.138587	ClientUI	Info	Using configuration location: [HIDDEN]
    2010-07-08 14:49:53.634615	ClientUI	Info	Last update check was: Don 8. Jul 12:02:51 2010	
    2010-07-08 14:49:56.471778	PreProSpeex	Info	Speex version: speex-1.2beta3	
    2010-07-08 17:20:50.330348	ClientUI	Error	Failed to get channel of client in update client	
    2010-07-08 17:20:50.338348	ClientUI	Info	Disconnect, total time: 140 - 1356540	
    2010-07-08 17:20:50.346349	ClientUI	Info	Disconnect, total time: 9053 - 1041174	
    2010-07-08 17:20:51.349406	ClientUI	Info	Autoreconnecting...	
    2010-07-08 17:20:51.407409	ClientUI	Info	Autoreconnecting...
    A Friends log (he had to reboot his system to get the mic/sound to work again after the freeze. He was the only one of us with this error though):
    Code:
    2010-07-08 17:40:47.466019		Info	Logging started, clientlib version: 3.0.0-beta22 [Build: 11315]	
    2010-07-08 17:40:48.216062	ClientUI	Info	TeamSpeak 3 client version: 3.0.0-beta22 [Build: 11315]	
    2010-07-08 17:40:48.216062	ClientUI	Info	Qt version: 4.6.2	
    2010-07-08 17:40:48.217062	ClientUI	Info	Using configuration location: [HIDDEN]
    2010-07-08 17:40:48.671088	ClientUI	Info	Last update check was: Mi 7. Jul 20:41:16 2010	
    2010-07-08 17:40:48.672088		Info	Checking for updates...	
    2010-07-08 17:40:48.722091		Info	Update check, my version: 11315, latest version: 11315	
    2010-07-08 17:40:50.503193	PreProSpeex	Info	Speex version: speex-1.2beta3	
    2010-07-08 17:43:02.738427	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:02.968427	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:10.718438	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:12.838441	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:18.108448	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:18.118448	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310	
    2010-07-08 17:43:20.518452	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:20.518452	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310	
    2010-07-08 17:43:27.409461	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:28.639463	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:28.649463	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310	
    2010-07-08 17:43:30.129465	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:30.129465	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310	
    2010-07-08 17:43:37.149475	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:51.401557	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:52.921559	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:43:52.931559	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310	
    2010-07-08 17:44:02.593580	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:44:17.539622	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:44:17.539622	CapSoundSet	Info	Invalid captureDevice in Config File, (profile, captureDevice) = (Standard, Mikrofon (Realtek High Definition Audio))	
    2010-07-08 17:44:23.309630	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:44:23.319630	ClientUI	Error	Error activating microphone: 2310
    2010-07-08 17:46:27.100008	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:46:27.120008	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:46:27.120008	CapSoundSet	Error	Error getting default capture device	
    2010-07-08 17:46:27.120008	PreProSpeex	Info	Speex version: speex-1.2beta3	
    2010-07-08 17:46:27.140008	CapFMOD	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:46:27.140008	ClientUI	Warning	Error opening capture device: could not open capture device	
    2010-07-08 17:46:27.180008	FMODPlayback	Error	init: Error initializing output device. 	
    2010-07-08 17:46:27.180008	ClientUI	Warning	Error opening playback device: could not open playback device
    Steps to reproduce :

    1. enable "Activate microphone automatically when switching servers" in Options (not necessary but it makes it easier to reproduce)
    2. Connect to 2 servers A and B
    3. Switch between servers : A -> B -> A (you may have to do this switching in a reasonably short ammount of time, dont wait an entire minute between each switch)
    Now you should experience the CPU spike/freeze.

    Can anyone else confirm this?

  2. #2
    Join Date
    June 2008
    Posts
    18,513
    Thank you for your report.
    This has been written down into our bugtracker.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ClientQuery not activated?
    By Snuupy in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: February 18th, 2019, 07:30 AM
  2. [-!-] ram spike flood [-!-] Mac OSX
    By T.S.O.R in forum macOS
    Replies: 2
    Last Post: May 10th, 2014, 06:08 PM
  3. Mike not activated
    By tvack in forum Windows
    Replies: 0
    Last Post: October 20th, 2013, 06:51 PM
  4. Mic cannot be activated
    By noetic1 in forum Windows
    Replies: 1
    Last Post: July 25th, 2013, 03:51 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •