Forum

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 27 of 27
  1. #16
    Join Date
    July 2012
    Location
    Spain
    Posts
    9
    Quote Originally Posted by SilentStorm View Post
    He just changed the Hotkey Dectection Method as explained by dante above.
    For some reason I had missed that post.

    Changed it to Direct Input and it's solved!

    Thanks!

  2. #17
    Join Date
    September 2012
    Posts
    1

    Slow startup for TS#

    im facing slow start up for TS3. its takes about 5-10 seconds for the programe to starts.. every programe is working fine except for TS3.. please help.

    Thread merged, please read the answers above
    Last edited by Chris; September 25th, 2012 at 09:10 AM.

  3. #18
    Join Date
    July 2008
    Location
    Germany
    Posts
    10
    Hello folks,

    i having the issue, too. Teamspeak (Version: 3.0.9.2 64Bit) needs up to ~ 20 Seconds to start up.
    I dont auto connect to a server at startup.

    The Client log tells nothing special:
    24.11.2012 13:05:26 Info TeamSpeak 3 Client 3.0.9.2 (2012-10-29 10:00:43)
    24.11.2012 13:05:26 Direct Sound Debug setting timer resolution to 1ms
    24.11.2012 13:05:26 Query Info listening on 127.0.0.1:25639
    24.11.2012 13:05:27 Windows Audio Session Devel DeviceDeleteList::waitForDeletes - enter
    24.11.2012 13:05:27 Windows Audio Session Devel DeviceDeleteList::waitForDeletes - leave
    24.11.2012 13:05:27 Info *** Time [SERVERVIEWMANAGER]: 123
    24.11.2012 13:05:27 Input Info Direct Input monitoring enabled
    24.11.2012 13:05:27 Info *** Time [MAINWINDOW]: 369
    24.11.2012 13:05:27 Info *** Time [INIT]: 369
    24.11.2012 13:05:27 ClientUI Info Qt version: 4.7.2
    24.11.2012 13:05:27 ClientUI Info Using configuration location: C:\Users\pustekuchen\AppData\Roaming\TS3Client\set tings.db
    24.11.2012 13:05:27 Input Info Input device name: Maus
    24.11.2012 13:05:27 Input Info Input device name: Tastatur
    24.11.2012 13:05:27 ClientUI Info Last update check was: Sa 24. Nov 12:55:56 2012

    That it takes 2 seconds let me guess that the probleme seems to be in the initialisation of teamspeak.

    Changing the Hotkey Input from "Direct Input" to "Mouse & Keyboard" and vise versa didnt change anything.

    To reopen Teamspeak after starting it once, also takes no effect and it still needs very much time to start.

    I activated the AppScanner Plugin, but when i deactivate it, it still taking so long.

    Removing the cache, chats, logs, caught_urls.dat in the %appdata%/TS3Client even taking no effect.

    Deleting the plugins folder in %Program Files%\Teamspeak 3 Client also takes no effect.

    Compatibity mode still not changes anything.

    While writing this post, i've tried to start Teamspeak as an Administrator. After clicking "Rus as Administrator" it takes about 5-10 seconds, then it shows up the UAC Dialog where i have to allow the execution. After clicking "Yes" Teamspeak starts immediately!!!

    May this helps you a bit to find the bug and fix it

    with kind regards
    pustekuchen

  4. #19
    Join Date
    September 2012
    Posts
    6,078
    The start delay we have been able to investigate are majorly caused by windows which first starts the process, then ends the process and starts it again with more privileges. This is necessary so that hotkey's work in games. The delay was removed in 3.0.9 which however caused the hotkeys to no longer work in certain games.
    This for some unknown reason on some systems takes a considerable amount of time while it is barely noticeable on other systems. Investigations showed that both certain antivirus solutions and the windows defender seem to be spending a lot of time checking the process when it is started with more privileges.

  5. #20
    Join Date
    July 2008
    Location
    Germany
    Posts
    10
    Well, to deactivate Avira Free AV and/or Windows Defender doesnt work either. This is a weird Problem =\

    If you havnt any system to reproduce this problem, feel free to contact me.

  6. #21
    Join Date
    September 2012
    Posts
    6,078
    Of course it doesn't help because the fix for the startup delay is mutually exclusive with the hotkey fix. So either hotkeys work or the delay is minimized/gone according to our investigations. To fix the Hotkeys with 3.0.9.1 we had to undo the startup delay fix.

    We do have systems where this occurred often or even regularly but as I said from our current investigations it's either this or that (namely either hotkeys in games or startup delay).

  7. #22
    Join Date
    July 2008
    Location
    Germany
    Posts
    10
    May you can add a startparameter to set the delay in the next version as a workaround.

  8. #23
    Join Date
    September 2012
    Posts
    6,078
    Due to the nature of the problem that is impossible.

  9. #24
    Join Date
    July 2017
    Posts
    2
    Have with the last update the same issues.

    2017-07-04 11:11:44.047498|INFO | | |TeamSpeak 3 Client 3.1.4.2 (2017-06-28 10:01:41)
    2017-07-04 11:11:44.047998|INFO | | |SystemInformation: Windows 10 (15063) x64 (AMD or Intel) Binary: 64bit
    2017-07-04 11:11:44.047998|INFO | | |Using hardware aes
    2017-07-04 11:11:44.056006|DEBUG |Direct Sound | |setting timer resolution to 1ms -
    2017-07-04 11:11:44.078027|INFO |ClientUI | |OpenGL Info: LibGLES, Vendor: Google Inc., Renderer: ANGLE (NVIDIA GeForce GTX 970 Direct3D11 vs_5_0 ps_5_0), Version: OpenGL ES 2.0 (ANGLE 2.1.99f075dade7c)
    2017-07-04 11:11:44.096044|INFO |Addons | |Checking for addon updates...
    2017-07-04 11:11:44.111058|INFO |Plugins | |Loading plugin: teamspeak_control_plugin_win64.dll
    2017-07-04 11:11:44.111558|INFO |Plugins | |Loading plugin: soundboard.dll
    2017-07-04 11:11:44.155100|INFO |Soundboard | |Remote audio toggled
    2017-07-04 11:11:44.175118|INFO |Plugins | |Loading plugin: connectionhistory_win64.dll
    2017-07-04 11:11:44.219661|INFO |Addon | |Addon up to date.
    2017-07-04 11:11:44.254694|INFO |Addon | |Addon up to date.
    2017-07-04 11:11:48.714456|INFO | | |*** Time [PLUGINS]: 4604
    2017-07-04 11:11:48.924250|INFO | | |*** Time [MAINWINDOW_ACTIONS]: 176
    2017-07-04 11:11:48.988307|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - enter - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:48.988307|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - leave - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:49.155966|INFO | | |*** Time [SERVERVIEW_ACTIONS]: 162
    2017-07-04 11:11:49.157968|INFO | | |*** Time [SERVERVIEW]: 170
    2017-07-04 11:11:49.162974|INFO | | |*** Time [SERVERVIEWMANAGER]: 198
    2017-07-04 11:11:49.255060|INFO | | |*** Time [MAINWINDOW]: 5209
    2017-07-04 11:11:49.255060|INFO | | |*** Time [INIT]: 5210
    2017-07-04 11:11:49.255561|DEVELOP |ClientUI | |Notifications init: Soundpack path: C:/Program Files/TeamSpeak 3 Client/sound\default
    2017-07-04 11:11:49.261066|INFO |ClientUI | |Qt version: 5.6.1
    2017-07-04 11:11:49.261066|INFO |ClientUI | |Using configuration location: C:\Users\Dan Hot\AppData\Roaming\TS3Client\settings.db
    2017-07-04 11:11:49.755517|INFO |Bookmarks | |Collecting autoconnect bookmarks
    2017-07-04 11:11:49.756518|INFO |ClientUI | |Last update check was: Di Jul 4 07:19:27 2017
    2017-07-04 11:11:49.757018|INFO | | |Statistics report: User previously denied participation
    2017-07-04 11:11:50.255565|INFO |Newsticker | |Newsticker next check: Di Jul 4 13:21:07 2017
    2017-07-04 11:11:52.732502|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - enter - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:52.732502|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - leave - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:52.732502|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - enter - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:52.732502|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - leave - DeviceDeleteList
    2017-07-04 11:11:52.733503|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::clear_queue - enter - DeviceDeleteList

  10. #25
    Join Date
    July 2012
    Location
    Chicago, IL, USA
    Posts
    6
    This kind of fixed my issue but my TeamSpeak still freezes

  11. #26
    Join Date
    July 2017
    Posts
    2
    My teamspeak also need 8-10sec to start from SSD:

    2017-09-13 10:43:55.871669|INFO | | |TeamSpeak 3 Client 3.1.6 (2017-08-16 08:59:43)
    2017-09-13 10:43:55.871669|INFO | | |SystemInformation: Windows 10 (15063) x64 (AMD or Intel) Binary: 64bit
    2017-09-13 10:43:55.871669|INFO | | |Using hardware aes
    2017-09-13 10:43:55.878676|DEBUG |Direct Sound | |setting timer resolution to 1ms -
    2017-09-13 10:43:55.907703|INFO |ClientUI | |OpenGL Info: LibGLES, Vendor: Google Inc., Renderer: ANGLE (NVIDIA GeForce GTX 970 Direct3D11 vs_5_0 ps_5_0), Version: OpenGL ES 2.0 (ANGLE 2.1.99f075dade7c)
    2017-09-13 10:43:55.933694|INFO |Addons | |Checking for addon updates...
    2017-09-13 10:43:55.953713|INFO |Plugins | |Loading plugin: teamspeak_control_plugin_win64.dll
    2017-09-13 10:43:55.954714|INFO |Plugins | |Loading plugin: soundboard.dll
    2017-09-13 10:43:56.015984|INFO |Soundboard | |Remote audio toggled
    2017-09-13 10:43:56.038506|INFO |Plugins | |Loading plugin: connectionhistory_win64.dll
    2017-09-13 10:43:56.267224|INFO |Addon | |Addon up to date.
    2017-09-13 10:43:56.300255|INFO |Addon | |Addon up to date.
    2017-09-13 10:44:03.505698|INFO | | |*** Time [PLUGINS]: 7551
    2017-09-13 10:44:03.773950|INFO | | |*** Time [MAINWINDOW_ACTIONS]: 222
    2017-09-13 10:44:03.837514|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - enter - DeviceDeleteList
    2017-09-13 10:44:03.838015|DEVELOP |Windows Audio Session| |DeviceDeleteList::wait_for_deletes - leave - DeviceDeleteList
    2017-09-13 10:44:04.044211|INFO | | |*** Time [SERVERVIEW_ACTIONS]: 199
    2017-09-13 10:44:04.046213|INFO | | |*** Time [SERVERVIEW]: 209
    2017-09-13 10:44:04.053219|INFO | | |*** Time [SERVERVIEWMANAGER]: 238
    2017-09-13 10:44:04.156992|INFO | | |*** Time [MAINWINDOW]: 8287
    2017-09-13 10:44:04.156992|INFO | | |*** Time [INIT]: 8287
    2017-09-13 10:44:04.156992|DEVELOP |ClientUI | |Notifications init: Soundpack path: C:/Program Files/TeamSpeak 3 Client/sound\default
    2017-09-13 10:44:04.164998|INFO |ClientUI | |Qt version: 5.6.2
    2017-09-13 10:44:04.164998|INFO |ClientUI | |Using configuration location: C:\Users\Dan Hot\AppData\Roaming\TS3Client\settings.db
    2017-09-13 10:44:04.656495|INFO |Bookmarks | |Collecting autoconnect bookmarks
    2017-09-13 10:44:04.657497|INFO |ClientUI | |Last update check was: Mi Sep 13 11:36:51 2017
    2017-09-13 10:44:04.657497|INFO | | |Statistics report: User previously denied participation

  12. #27
    Join Date
    May 2016
    Location
    Idar-Oberstein
    Posts
    163
    The INFO | | |*** Time lines show the milliseconds it took to complete a part.
    Hence, it's plugins taking nearly all that time to start up. I'd put my bets on either connection history or soundboard.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. TeamSpeak3 Connect/Disconnect Server Slow
    By _LiroN_ in forum Windows
    Replies: 4
    Last Post: June 4th, 2014, 04:25 PM
  2. Slow TS3 startup
    By splak in forum Windows
    Replies: 4
    Last Post: May 29th, 2012, 03:15 PM
  3. Server to Startup on Windows Startup.
    By jujaimoh in forum Windows
    Replies: 3
    Last Post: September 26th, 2010, 06:06 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •